Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A familiáris szellemek

2009.02.17

Familiárisok, a boszorkányok segitői

 

Az elmúlt évszázadok boszorkányüldözései során elterjedt vádpont volt a mágikus állatok ház körül tartása, akik segitségére siettek a rosszat kivánó vajákos asszonynak. Hozzájárultak a szomszéd állatainak (jövedelemforrásuk) megrontásában és sokszor a legkülönfélébb állitólagos fekete mágiákban segédkeztek, a szerelmi rontásokon át a termények megrontásáig.  „Ezt gondolja legalábbis a középkori folklór” láthatjuk a fennmaradt periratok és irodalom tanulmányozása közben.

 Az állatok mágikus erejébe vetett hit jóval megelőzi a középkor fantazmagóriáit .  Az ókorban már elterjedt hiedelmek (babonák) alakultak ki az erre nyitott emberek, szabadgondolkodók, varázslók körében. Miszerint az állatok mágikus erőforrások birtokosai és gazdájuk számára kijár ebből a néhol segitő máskor rontó hatású „természetfeletti” energiából. Számos isteni megnyilvánulás is, hol félig emberi és állati alakban tűnik fel, gondolhatunk itt a közismert egyiptomi szfinx-re vagy akár a félig ló és ember kentaurokra. Az Istenállatok fellelhetők a samanisztikus, törzsi világok hitrendszerében is, miszerint a sámánok is egyfajta erőállatok megszemélyesitői. Lelkük egy része az őket támogató szellemállat alakját veszi magára, vagy teret ad testében ennek az állatnak. Legelterjedtebb erőállatok a leopárd, a sas és a medve . Mivel ezek a ragadozó állatok urai az élőhelyük táplálékláncának, ezért a sámán is őket hivja segitségül.   

Megfelelő ellátásért cserébe háziállataink a mai napig megőrizték ezen képességüket és tőlünk függ, felismerjük vagy elvetjük ezeket. Közép-európai hitvilágunkban leggyakrabban a macskákkal,kutyákkal, rágcsálókkal kapcsolatban alakultak ki misztikus népszokások. A macskák különleges gyógyerővel birnak, mert képesek magukba szippantani a kártékony energiákat. Ezért mondják, hogy nem jó azon a helyen ágyat vetni ahol a macska szivesen heverészik. A kutyák pedig megérzik a lesben álló veszélyt, figyelmeztetik gazdájukat , de a haláleseteket is, ekkor különös tónusban vonyitanak. A rágcsálók szintén jövőbelátó képességgel rendelkeznek, ezért tartja a mondás, hogy elhagyja mint a patkány a süllyedő hajót. A békák mint időjósok jeleskednek a mágikus hitvilágban. Természetesen a mágikus állatok zöme fekete, hiszen a varázslatos tudományok sötét, titkos „dologként” terjedtek el. Igy találkozhatunk a fekete kakason át a közismerten boszorkányos fekete macskáig, számos élőlénnyel. Többekhez logikus magyarázat kötődik, miszerint az állatok jellemtulajdonsága adja varázslatos képességeit, de nem ritka az értelmezhetetlen varázserő birtoklása is. Tény azonban, hogy az állatvilágban bizonyos érzékszervek jóval fejlettebbek mint az embernél. Gondoljunk itt akár a látásra, hallásra, fizikai képességekre. Mindezeken felül birtokolnak varázserőt, ami a gondolatátvitelben, akaratmágiákban és megérzésekben nyilvánul meg.  A legkülönfélébb mágikus praktikák, szokások alakultak ki amelyek elvégzésével háziállataink varázserő birtokosai lesznek. Bizonyos eljárásokkal a szellemvilág egy hirnökét, démonát költöztethetjük állatunk testébe, igy Ö ettől fogva a szellemi lénynek ad otthont a testében és gondolkodó, szolgáló társsá válik. A különféle feladatok, amelyeket elvégezni képes, a szolgáló szellem jellemtulajdonságaitól függ.  

::: Garabonciás :::

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.