Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Woodoo

2009.02.17

                 Woodoo

 

                            A feketített mágia

 

 

Ki ne hallott volna már, a karibi térség „fekete” mágiájáról, a sötét varázslatairól elhíresült wodoo-vallásról.

E távoli vidék lakói, kik egykor a keresztény gyarmatosítók rabszolgái voltak, Afrikából hozták magukkal mágikus hiedelmeiket, szokásaikat. Uraik elnyomásának hatására kénytelenek voltak hitüktől megválni és felvenni a keresztény vallást. Természetesen ez nem volt lehetséges, hiszen világképük nem volt összeegyeztethető az egyistenhit dogmatikus tanaival. Ekkor alakult ki az a furcsa párosítás amely végül a woodoo-t, a makumba és a keresztény hit hibrid világnézetét hozta létre. Így találkozhatunk Jézussal, Máriával és a nagy kígyóistennel Damballával és párjával Aida kígyóistennővel egy szertartás keretein belül.

Idővel, hála a missziók „áldásos” tevékenységüknek a generációk alatt elválaszthatatlanul olvadtak össze. 

 Minderre azért volt szükség, hogy rituális összejöveteleiknek keresztény köntöst biztosíthassanak.

Így ha Uraik tudomására nem jutott, zavartalanul gyakorolták hitüket.

Csakúgy, mint Drakula gróf rémtörténete, a woodoo is áldozatul esett a (halivudi) rendezők rémképzeteinek így a köztudatban véres áldozatoktól és fehér rumtól tántorgó, esetlen afro-amerikai  rabszolgákat képzelünk el. Akik uruk, szomszédjuk, ellenségeik megrontása végett vágnak kakasokat, gidákat. Jobb esetben ember formájú babákat szurkodnak nagy-nagy igyekezettel és teli torokból érthetetlen énekeket kántálnak.

A vér és a transz-élményekkel átszőtt varázslás a „loák” istenszellemek megidézése, a mágikus babák alkalmazása a rituális tánc segít abban, hogy kilépjenek testükből és egy felsőbb világban mozogva hatást gyakoroljanak  

A valóságban mindezek, logikusan felépített mágikus világnézetet takarnak, amelyek igen hasonlóak az európai továbbá a keleti ezoterikus tanokkal.

Bizonyítékul szolgálva arra, hogy a varázslás a szellemvilág és az okkultizmus bölcsője egyazon tőről fakad. Ugyanarról amelyről a gondolkodó ember a Homo Sapiens.

::: Garabonciás :::

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.